Yükleniyor
Anayasa Mahkemesinden Milletvekili Can Atalay ile ilgili 2. kez ihlal kararı verdi: İhlal Kararının Uygulanmaması Nedeniyle Bireysel Başvuru Hakkının İhlal Edilmesi AYHED in destekçisi olduğu Şanlıurfa Barosunun Şanlıurfa Bölgesinde İnsan Hakları İhlallerine Karşı Hukuki Mücadele kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi Avrupa Komisyonu İnsan Hakları ve Demokrasi Hibe Programı tarafından destek almaya hak kazanmıştır. AYHED; Hasta Mahpuslar İçin İnsan Hakları Koruma Mekanizmalarına Başvuru Rehberi hazırladı AYM; Makul Sürede Yargılanma Hakkı İhlali ile ilgili başvurularda Bireysel Başvuru yolunu kapattı. AİHM den Türkiye aleyhine tarihi ihlal kararı; BYLOCK ve Bank Asya dan sendika üyeliğinden ceza verilemez. AYHED; Ocak/Haziran 2023 Dönemi Hukuki Destek ve Dava İzleme Raporu yayınladı.
AYM'den 'örgüt üyesi olmadan örgüt adına suç işleme' cezası için hak ihlali kararı

Hemen Paylaş

AYM'den 'örgüt üyesi olmadan örgüt adına suç işleme' cezası için hak ihlali kararı

AYM, 'örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme'den mahkum olan Hamit Yakut için hak ihlali kararı verdi. TBMM'den maddeyi gözden geçirmesini isteyen AYM pilot karar uygulanmasına hükmetti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), 2011 yılında katıldığı bir eylemde gözaltına alınan ve hakkında açılan davada "terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme" suçundan 3 yıl 9 ay hapis cezası alan Hamit Yakut'un başvurusuyla ilgili "hak ihlali" kararı verdi. Yakut'a 6 bin lira manevi tazminat ödenecek.

Oybirliği ile verilen kararda AYM, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 220'nci maddesinin 6'ıncı fıkrasına dayanılarak verilen hapis cezasının "kanunilik ölçütünü" karşılamadığına ve Yakut'un toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Mahkeme ayrıca ihlalin yapısal sorundan kaynaklandığı anlaşıldığından "pilot karar" usulünün uygulanmasına karar verdi.

Kararın bir örneğini TBMM'ye gönderen mahkeme, ihlallere yol açan maddenin gözden geçirilmesini istedi. TBMM'de madde ile ilgili yeni bir düzenleme yapılana kadar bu suçtan yargılananlar AYM kararına dayanarak, açılan davalara ve verilen cezalara itiraz edebilecek. Bu süreçte AYM'ye bu madde üzerinden yapılan başvurularda hak ihlali kararı verilecek.

AYM'nin TCK'nın 220/6 maddesi ile ilgili yorumunda "örgüt adına işlenen suç" ifadesinden ne anlaşılması gerektiğine dair kanunda herhangi bir açıklamaya yer verilmediği belirtilirken söz konusu maddenin temel haklar üzerinde güçlü bir caydırıcı etki yarattığı ifade edildi. Maddenin kamu makamlarının keyfî müdahalelerine karşı yeterli düzeyde koruma sağlayamadığına dikkat çekilirken "Söz konusu müeyyidenin oldukça ağır ve başvurucu gibi şiddete bulaşmamış kişilerin davranışlarıyla ciddi şekilde orantısız olduğu da açıktır" denildi.

Tüm Hakları - Adil Yargılanma Hakkına Erişim Derneğine Aittir Design & Software - VOBO COMPANY