Yükleniyor
Anayasa Mahkemesinden Milletvekili Can Atalay ile ilgili 2. kez ihlal kararı verdi: İhlal Kararının Uygulanmaması Nedeniyle Bireysel Başvuru Hakkının İhlal Edilmesi AYHED in destekçisi olduğu Şanlıurfa Barosunun Şanlıurfa Bölgesinde İnsan Hakları İhlallerine Karşı Hukuki Mücadele kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi Avrupa Komisyonu İnsan Hakları ve Demokrasi Hibe Programı tarafından destek almaya hak kazanmıştır. AYHED; Hasta Mahpuslar İçin İnsan Hakları Koruma Mekanizmalarına Başvuru Rehberi hazırladı AYM; Makul Sürede Yargılanma Hakkı İhlali ile ilgili başvurularda Bireysel Başvuru yolunu kapattı. AİHM den Türkiye aleyhine tarihi ihlal kararı; BYLOCK ve Bank Asya dan sendika üyeliğinden ceza verilemez. AYHED; Ocak/Haziran 2023 Dönemi Hukuki Destek ve Dava İzleme Raporu yayınladı.
Türkiye, AİHS.  Ek 15 Numaralı Protokol’ü Onayladı.

Hemen Paylaş

Türkiye, AİHS. Ek 15 Numaralı Protokol’ü Onayladı.

24 Haziran 2013 tarihinde imzaya açılan ve  Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinde  önemli değişikliklere yol açacak Ek 15 Numaralı Protokol, gün itibarıyla Türkiye tarafından onaylandı. Türkiye, Protokol’ü 13 Eylül 2013’te imzalamış, Protokol’ün Onaylanmasının Uygun Bulunmasına Dair Kanun, 18 Şubat 2016 tarihinde, 29628 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.

Buna göre, 15 Numaralı Ek Protokol AİHS.'te üç değişiklik meydana getiriyor. İlki, Brighton Konferansı sırasında Birleşik Krallık’ın ısrarları ile Ek Protokol’e eklenen ve yıllardır mahkeme içtihadıyla yerleşik hale gelen “takdir marjı” (margin of appreciation) ve “ikincillik prensibi” (subsidiarity principle) kavramlarının artık Sözleşme’nin önsöz bölümüne eklenerek Sözleşme’nin bir parçası haline getirilmesi. İkincisi, AİHM yargıçları için getirilen 65 yaş sınırı. Üçüncüsü ve en önemlisi, AİHS.nin kabul edilebilirlik kriterlerine ilişkin 35. maddesinin 1. fıkrasında düzenlenen “altı aylık başvuru süresi”nin dört aya indirilmesi.

Bugün basında çıkan haberlerin aksine, Türkiye’nin bu Protokol’ü onaylamasıyla birlikte AİHM’e başvuru süresi  altı aydan dört aya inmedi. Protokol’ün yürürlüğe girmesi için, Protokol’ün 6. ve 7. maddelerinde de belirtildiği üzere, Avrupa Konseyi üyesi 47 devlet tarafından onaylanması ve onay belgelerinin Avrupa Konseyi Genel Sekreteri’ne gönderilmesi gerekiyor. AİHM'e başvuru süresi hala, iç hukuk yollarının tüketilmesinden itibaren altı ay.

21.04.2021 tarihli Güncelleme: İtalya’nın da onaylamasıyla birlikte Ek Protokol tüm taraf devletler tarafından onaylanmış oldu. Ek protokol, 1 Ağustos 2021 itibarıyla yürürlüğe girecek ve 1 Şubat 2022 itibarıyla AİHM’e başvuru süresi 6 aydan 4 ay düşecek.

Tüm Hakları - Adil Yargılanma Hakkına Erişim Derneğine Aittir Design & Software - VOBO COMPANY