Basın AçıklamalarıDuyurularHaberler

Öldürme Yaşat!

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda 17 maddelik değişiklik öngören yasa teklifi TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonuna sunulmuştur. Söz konusu değişiklik ile tüm sahipsiz hayvanların yerel yönetimlerce toplanarak, “kamu güvenliği, anatomisi bozuk hayvan“ gibi ucu açık ifadelerle “ötanazi” adı altında öldürülmesi yetkisi verilmektedir. Artan hayvan nüfusunun kontrolü için öldürme yöntemini benimseyen bu yasa teklifinin kabul edilmesi mümkün değildir!

2004 yılında yürürlüğe giren 5199 sayılı Kanunun esas aldığı popülasyon kontrol programı olan ’’kısırlaştır- aşıla-yerinde yaşat ‘’ uygulaması ortadan kaldırılarak tüm sokak hayvanlarının bakımevlerine kapatılması planlanmaktadır. Ancak barınaklarda hayvanların işkence ve kötü muameleye maruz kaldıklarını ve bunu yapan kişilere herhangi bir cezai yaptırım uygulanmadığına da bir çok defa şahit olduk.
Bu durumun önüne geçmek için yapılması gereken sahipsiz hayvanların toplatılması değil , hayvan üretiminin yasaklanması , merdiven altı üretimin denetlenmesi ve hayvanlara yuva olacak kişilerin ise eğitime ve düzenli denetimlere tabi tutulmasıdır.

Yine bakımevine alınan hayvanlardan saldırgan olan , bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan yada sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara yerel yönetimlerce ötenazi yapılması öngörülmektedir. Teklifte Kamu güvenliği bakımından tehlike oluşturması halinde de öldürülebileceği belirtilmektedir.
Yasanın kabulü durumunda sağlıklı, kısırlaştırılmış ve saldırgan olmayan köpekler bile sadece popülasyonu azaltmak amacıyla öldürülebilecek. Bu ise ülkemiz tarihinde görülmemiş bir evcil hayvan katliamına sebep olacaktır.
Meclis’de araştırma komisyonu dahi kurulmadan ilgili kurumlardan görüş ve öneri almadan de hazırlanan, akla, mantığa ve vicdana sığmayan bu teklifi asla kabul etmiyoruz.

Tüm canlıların yaşam hakkının olduğunu belirterek etkili kısırlaştırma programları ile katliama gerek kalmadan popülasyon dengesinin sağlanacağını bir kez daha yineliyoruz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Reklam Engelleme Algılandı! Sitemizi daha düzgün kullanabilmeniz için lütfen Reklam Engelleme yazılımını kapatınız.