Basın AçıklamalarıDuyurularHaberler

Gazetecilere Karşı İşlenen Suçlarda Cezasızlıkla Mücadele: Uluslararası Bir Sorumluluk

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 2 Kasım 2013 yılında Mali’de iki Fransız gazetecinin öldürülmesi anısına, 2 Kasım gününü “Gazetecilere Karşı İşlenen Suçlarda Cezasızlıkla Uluslararası Mücadele Günü” olarak ilan etmiştir. BM, bu kararla birlikte gazetecilerin görevlerini yerine getirirken karşılaştıkları güçlükleri vurgulamayı amaçlamakta; diğer yandan üye devletlere gazetecilere yönelik saldırılara karşı önleyici ve koruyucu tedbirler alma, yaşanan şiddet olaylarını etkili bir şekilde soruşturma, işlenen suçların cezasız kalmaması adına failleri yargı önüne çıkarma ve genel olarak gazetecilere karşı işlenen suçlarda cezasızlıkla mücadele konusundaki yükümlülüklerini hatırlatmaktadır.

UNESCO, Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) ve Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) gibi uluslararası kuruluşların hazırladığı raporlar, gazetecilere yönelik baskı, tehdit ve şiddet olaylarıyla ilgili cezasızlık endeksini gözler önüne sermekte ve önemli veriler sunmaktadır. Bu raporlarda vurgulandığı üzere, gazetecilere karşı işlenen suçlardaki cezasızlık, yalnızca bireysel olarak gazetecilerin haklarını değil; aynı zamanda düşünce, ifade ve basın özgürlüğünü ve toplumun bilgiye erişim hakkını ihlal edici bir zemin yaratarak demokratik değerlerin zayıflamasının önünü açmaktadır.

Bu bağlamda, uluslararası toplumun gazetecilere karşı işlenen suçlarda cezasızlık kültürüne son vermek için ortak bir mücadele zemininde buluşmasının ve tüm iktidar mekanizmaları üzerinde bir baskı gücü oluşturmasının önemini bir kez daha vurguluyoruz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Reklam Engelleme Algılandı! Sitemizi daha düzgün kullanabilmeniz için lütfen Reklam Engelleme yazılımını kapatınız.