İnsan Hakları Savunucusu Avukatların Bireysel Başvuru Alanında Kapasitelerinin Geliştirilmesi
İnsan Hakları Savunucusu Avukatların Bireysel Başvuru Alanında Kapasitelerinin Geliştirilmesi
İnsan Hakları Savunucusu Avukatların Bireysel Başvuru Alanında Kapasitelerinin Geliştirilmesi
Hollanda Büyükelçiliği Hibe Programı
Bütçe: 85.0000 Euro
Tarih Aralığı: 01.03.2021 - 01.04.2023
AİHM’in, hak ve özgürlükler konusunda AİHS’de belirlenen temel değerler ışığında verdiği kararlar, Türkiye’de yaşanan hak ihlalleri konusunda farkındalık oluşmasına, demokratik hukuk devleti olma ve insan haklarına dayalı bir siyasi idari sistemin gelişmesine katkı sunmaktadır. Uluslararası Başvuru mekanizmaları ve özellikle AİHM’in, Türkiye’nin siyasal ve hukuk- idari sisteminde yarattığı olumlu etkiye rağmen son yıllarda Türkiye’de Avukat sayısının artması, İnsan Hakları hukuku alanında ve AİHM ile Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru konusunda yeterli eğitim olanaklarının bulunmaması , izlenebilir ve sürdürülebilir bir takip sisteminin olmayışı önemli bir problem olarak tarafımızca tespit edilmiştir. İnsan hakları ihlallerinin yoğun yaşandığı sınır illerde, uluslararası sözleşmelerin ulusal hukukta uygulanmasını sağlamak ve ulusal, uluslararası bireysel başvuru mekanizmaları konusunda tüm Avukatlar ve hak ihlali yaşayan birey ve kurumlar arasında farkındalık oluşmasını sağlamak amacıyla hazırlanan “ Bireysel Başvuru Alanında İnsan Hakları Savunucusu Avukatların Kapasitelerinin Güçlendirilmesi” projesi tarafımızdan hazırlanmıştır.
Özel Hedefler
1-Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’na Bireysel Başvuru Yolları eğitimi alan ve ilgili emsal kararları konular bağlamında inceleyen hedef kitle Avukatların İnsan Hakları Savunucusu Hukukçular olma yönünde motivasyonlarını arttırılacak ve mesleki yaşamlarına “ Bireysel Başvuru Uzmanı” statütüsü kazandırmak,
2- Uzun vadede Türkiye’de İnsan Hakları Hukukçuluğu ve Bireysel Başvuru Uzmanlığı konusunda Avukatlar arasında farkındalık yaratılması ve Türkiye’de hukuk devleti ilkesine, demokratikleşmeye ve İnsan Hakları Farkındalığına katkı sunmak,
3-Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve kararları, Anayasa Mahkemesi Kararları ile diğer uluslararası sözleşmelerin ülkede uygulanması öncelikle “ demokratik toplum ilkesinin “ mahkemeler eliyle belirlenmesi ve hayata geçirilmesi sağlamak.
- Bu çalışma kapsamında Türkiye’de 6 ilde toplam 150 Avukata Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi’ne Bireysel Başvuru Yolları konusunda eğitimler verildi.
- Bu eğitimlerde “ Adil Yargılanma, İfade özgürlüğü, Kişi özgürlüğü ve Güvenliği Hakkı, İşkence ve kötü muamele vb.” konuları farklı uzmanlar eşliğinde irdelendi. Böylece Avukatların bu alanda mesleki bilgi ve becerileri arttırıldı.
- Bu eğitimler sonucunda Avukatların en az %70’sı ilgilendikleri İnsan Hakları davaları ile ilgili AİHM ve AYM ‘ne Bireysel Başvuru yollarına başvuracaklarını belirtti. Bu eğitimler sonucunda Stratejik Dava İzleme ekipleri kuruldu ve derneğimizde uzun vadede hak ihlaline uğrayan bireylerin hukuki süreçlerinin takip edilmesi ve desteklenmesi yönünde çalışmalar planlandı.
AYHED bu proje kapsamında Avukatların tek platformda ulaşabileceği insan hakları alanında kategorize edilmiş ( İfade Özgürlüğü , Adil Yargılanma Hakkı gibi) AİHM ve AYM Emsal kararların yer aldığı ve sürekli güncellediği Türkiye’de ilk olan bir Mobil aplikasyon geliştirmiştir.
"AİHM ve AYM Kararları Işığında Basın Özgürlüğü Korunması" kitabı, demokratik toplumların temel taşı olan basın özgürlüğünü uluslararası ve ulusal düzeyde koruma yollarını ayrıntılı olarak ele alıyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Anayasa Mahkemesi (AYM) kararları ışığında basın özgürlüğüne yönelik tehditleri ve bu özgürlüğün nasıl savunulacağını inceleyen kitap, hukukçular, gazeteciler ve insan hakları savunucuları için vazgeçilmez bir kaynak sunuyor.
"AİHM ve AYM Kararları Işığında Basın Özgürlüğü Korunması" Kitabı: Anayasa Mahkemesi ve AİHM Bireysel Başvuru Kabul Edilebilirlik Koşulları